Programın Amaçları ve Hedefleri

PROGRAMIN AMAÇLARI

Amaç 1: Tekstil ve moda tasarımı alanına yönelik kuramsal, kavramsal, teknik ve mesleki bilgi temeline sahip bireyler yetiştirmek.
Amaç 2: Tekstil ve moda alanında yaratıcı düşünce, dijital yeterlik ve problem çözme becerilerini tasarım süreçlerinde etkin biçimde kullanabilen ve sunabilen bireyler yetiştirmek.
Amaç 3: Yaratıcı ve uygulama odaklı bir yaklaşım benimseyen; tasarım ve üretim süreçlerinde bağımsız ve ekip içinde etkin çalışabilen, sorumluluk bilincine sahip bireyler yetiştirmek.
Amaç 4: Alanıyla ilgili bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme ve yaşam boyu öğrenme alışkanlığı kazanma yetkinliklerine sahip bireyler yetiştirmek.
Amaç 5: Alanıyla ilgili edinilen bilgi ve becerileri toplumsal katkı ve sosyal etki yaratan faaliyetlere dönüştürebilen ve bu süreçte etkin iletişim kurabilen bireyler yetiştirmek.
Amaç 6: Tekstil ve moda tasarımı alanında bilimsel, kültürel, toplumsal, etik, ulusal ve evrensel değerlere dayanan yaratıcı ve yenilikçi sanat ve tasarım uygulamaları gerçekleştiren bireyler yetiştirmek.

PROGRAMIN HEDEFLERİ

Amaç 1: “Tekstil ve moda tasarımı alanına yönelik kuramsal, kavramsal, teknik ve mesleki bilgi temeline sahip bireyler yetiştirmek” doğrultusunda oluşturulan bölüm hedefleri:
H1.1: Sanat ve tasarımın teorik ve kavramsal yapılarına dair temel bilgileri edinmek.
H1.2: Tekstil ve moda tasarımı alanında kültürel ve tarihsel gelişime dair bilgileri kavramak.
H1.3: Tekstil ve moda tasarımı alanında kullanılan malzemeler ile geleneksel ve dijital tasarım teknikleri hakkında güncel bilgileri kavramak.
H1.4: Mesleki uygulama ve stratejiler hakkında bilgiler edinmek.
H1.5: Çevresel ve sosyal sorumluluk yaklaşımları hakkında temel bilgileri edinmek.


Amaç 2: “Tekstil ve moda alanında yaratıcı düşünce, dijital yeterlik ve problem çözme becerilerini tasarım süreçlerinde etkin biçimde kullanabilen ve sunabilen bireyler yetiştirmek” doğrultusunda oluşturulan bölüm hedefleri:
H2.1: Tekstil ve moda tasarımı alanında uygun tekniklerin ve malzemelerin kullanılmasına karar verebilme becerisi kazanmak.
H2.2: Tekstil ve moda tasarımı alanına yönelik bilişsel ve uygulamalı bilgileri tasarım süreçlerinde etkin kullanabilme becerisi geliştirmek.
H2.3: Temel bilişim teknolojileri ile alana özgü bilgisayar programlarını etkin kullanabilme becerisi geliştirmek.
H2.4: Tekstil ve moda tasarımı alanında kavramsal temaya ve güncel trendlere uygun koleksiyon geliştirme becerisi kazanmak.
H2.5: Alanında üretim ve sunum tekniklerini etkin kullanabilme becerisi geliştirme.
H2.6: Tasarım sürecinde karşılaştığı problemleri analiz edip, çözümler geliştirebilme becerisi geliştirmek.

Amaç 3: “Yaratıcı ve uygulama odaklı bir yaklaşım benimseyen; tasarım ve üretim süreçlerinde bağımsız ve ekip içinde etkin çalışabilen, sorumluluk bilincine sahip bireyler yetiştirmek” doğrultusunda oluşturulan bölüm hedefleri:
H3.1: Danışmanlık, rehberlik ve öğrenci destek hizmetleri aracılığıyla alana yönelik bireysel ve grup etkinliklerine ve projelerine teşvik etmek.
H3.2: Bireysel ve ekip çalışmalarında tasarım ve üretim süreçlerini planlama ve yürütme becerilerini destekleyecek eğitim içerikleri oluşturmak.
H3.3: Teorik ve uygulamalı derslerde bireysel ve/ya grup çalışmalarına yer vererek, bağımsız ve ekip içinde etkin çalışabilme ile sorumluluk üstlenme yetkinliklerine yönelik faaliyetlerde bulunmak
H3.4: Girişimcilik bilinci oluşturarak sosyal etki yaratacak bireysel ya da grup faaliyetlerine katkı sunmak.

Amaç 4: “Alanıyla ilgili bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme ve yaşam boyu öğrenme alışkanlığı kazanma yetkinliklerine sahip bireyler yetiştirmek” doğrultusunda oluşturulan bölüm hedefleri:
H4.1: Öğrencilerin, tekstil ve moda tasarımı alanında edindikleri bilgileri eleştirel bir yaklaşımla analiz edebilmelerini ve çözümler geliştirmelerini sağlayacak öğrenme ortamları tasarlamak.
H4.2: Yaşam boyu öğrenmeyi teşvik etmek amacıyla çeşitli faaliyetlerle öğrencilerin öğrenme süreçlerini planlama, uygulama ve değerlendirme becerileri kazanmalarını sağlamak.

Amaç 5: “Alanıyla ilgili edinilen bilgi ve becerileri toplumsal katkı ve sosyal etki yaratan faaliyetlere dönüştürebilen ve bu süreçte etkin iletişim kurabilen bireyler yetiştirmek” doğrultusunda oluşturulan bölüm hedefleri:
H5.1: Sosyal sorumluluk odaklı projelerde aktif rol almalarını sağlayacak faaliyetler yapmak
H5.2: Öğrenciler çalışmalarının sergilendiği topluma açık etkinlikler düzenlemek
H5.3: Yerel ve evrensel değerleri temel alan tasarım anlayışını geliştirmeye yönelik etkinlikler düzenlemek.
H5.4: Sanayi iş birlikleri aracılığıyla öğrencilerin sektörel farkındalığını, mesleki ve sosyal ortamlarda etkili iletişim ve etkileşim becerilerini güçlendirmeye yönelik faaliyetler yürütmek.
H5.5: Öğrencilerin yabancı dilde (en az B1 düzeyinde) mesleki bilgi ve kaynakları takip edebilme ve bu dille temel iletişim kurabilme yetkinliğini geliştirecek öğrenme ortamları oluşturmak.
H5.6: Alanla ilgili bilgisayar yazılımları, bilişim ve iletişim teknolojilerini etkili bir şekilde kullanabilecekleri eğitim içerikleri sunmak.

Amaç 6: “Tekstil ve moda tasarımı alanında; bilimsel, kültürel, toplumsal, etik, ulusal ve evrensel değerlere dayanan yaratıcı ve yenilikçi sanat ve tasarım uygulamaları gerçekleştiren bireyler yetiştirmek” doğrultusunda oluşturulan bölüm hedefleri:
H6.1: Öğrencilerin sanat ve tasarım değerlerini bilip yaratıcı ve özgün eserler ortaya koymalarını sağlamaya yönelik uygulamalar gerçekleştirmek.
H6.2: Tekstil ve moda tasarımı alanında iş süreçlerini etkin yönetme yetkinliğine yönelik etkinlikler yapmak.
H6.3: Tekstil ve moda tasarımı süreçlerinde etik ve sürdürülebilirlik ilkelerini benimseyerek; malzeme seçimi, üretim yöntemleri ve atık yönetimi aşamalarında sorumluluk bilinciyle karar verme ve uygulama becerisine yönelik eğitim öğretim faaliyetleri yapmak.
H6.4: Kültürel, toplumsal ve etik ilkeleri gözeterek sanat ve tasarım uygulamaları gerçekleştirmek.