Üniversitemizde Kurumsal Akreditasyon Programı Hazırlık Toplantısı gerçekleştirildi

Üniversitemiz kalite güvencesi süreçlerinde önemli bir aşamayı teşkil eden Kurumsal Akreditasyon Programı (KAP) hazırlık toplantısı Rektörlük konferans salonunda gerçekleştirildi. Akademik birimlerimizi Kurumsal Akreditasyon Programı hakkında bilgilendirmek amacıyla düzenlenen ve Dekanlar, Dekan Yardımcıları, Meslek Yüksekokulları Müdürleri, Yardımcıları ve Bölüm Başkanlarının katıldığı geniş katılımlı toplantıda, Üniversitemiz kalite güvencesinden sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yavuz Demirel tarafından Kurumsal Akreditasyon Programı hakkında ayrıntılı bir sunum gerçekleştirildi.  Sunum  kapsamda, 2024 yılı Mart ayı içinde Üniversitemiz Senatosu’ndan geçirilen niyet beyanı ile başvurusu yapılan ve Temmuz 2024’te Yüksek Öğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) ve Üniversitemiz tarafından imzalanarak yürürlüğe giren Kurumsal Akreditasyon Programının içeriği açıklandı ve Program kapsamında birimlerin sorumlulukları ve yapılması gereken hazırlıklar bir kontrol listesi ile detaylandırıldı. Kurumsal Akreditasyon Programı değerlendirilmesinde özellikle “eğitim-öğretim” bileşeninin taşıdığı önemin altı çizilerek, halihazırda Program Akreditasyonu başvuru sürecini tamamlayan bölümlerimizin olmasının Kurumsal Akreditasyon sürecini tamamlayan ve destekleyen bir unsur olduğu belirtildi.

Toplantının açılış konuşması Rektörümüz Prof. Dr. Harun Çiftçi tarafından yapıldı.

“Kurumsal Akreditasyon Programı, ulusaldan ziyade uluslararası bir meseledir”

Rektör Çiftçi, konuşmasında 2019 yılında başlatılan sürecin meyvelerini alma zamanının geldiğini söyleyerek ÇAKÜ’nün KAP sürecinde yer alan üniversitelerden biri olduğunu ifade etti. Önümüzdeki dönemde yoğun bir sürece girileceğini hatırlatan Rektör Çiftçi, dünyada kalite süreçlerinin çok önemsenen bir hadise olduğunu belirtti. Devamında; “Kurumsal Akreditasyon Programı, ulusaldan ziyade uluslararası bir meseledir. Bugün geldiğimiz nokta itibarıyla 10’a yakın bölümümüz akreditasyon sürecinde sona gelmiş bulunmaktadır.” diyen Rektör Çiftçi, deprem felaketinden dolayı süreçlerde erteleme yaşandığına dikkat çekerek 2024 yılının sonunda uygun görüldüğü takdirde hem program hem de kurumsal akreditasyon sertifikalarını alacaklarını söyledi.

“ÇAKÜ’nün bu süreci mükemmel bir şekilde tamamlayacağına inancımız ve motivasyonumuz tamdır”

Rektör Çiftçi, devamında KAP’ın tüm üniversiteler için 2027 yılına kadar tamamlanması gereken bir süreç olduğunun altını çizerek ÇAKÜ’nün bu açıdan süresi olmasına rağmen altyapı olarak iyi bir şekilde teşkilatlandıklarını ifade etti. Süreçle ilgili gerekli izlemelerin yapıldığını ve sürecin fazla uzamadan tamamlanmasının daha makul olacağını belirten Rektör Çiftçi, bu bağlamda KAP’a bu yıl içerisinde müracaat ettiklerini hatırlattı. Rektör Çiftçi, YÖKAK ile imzalanan sözleşmeye atıfta bulunarak ÇAKÜ Yönetimine önemli işler düştüğünü, süreci gerek iç ve dış paydaşlar gerekse uluslararası paydaşlarla birlikte yürütmeleri gerektiğini vurguladı. Sözlerine; “Tarihten gelen misyonu omuzlarında taşıyan ÇAKÜ’nün bu süreci mükemmel bir şekilde tamamlayacağına inancımız ve motivasyonumuz tamdır.” şeklinde devam eden Rektör Çiftçi, emek ve gayretleri için herkese teşekkür etti.

Kalite süreçlerindeki en temel unsurun kurumsal aidiyet bağlamında sahiplenme olduğuna da dikkat çeken Rektör Çiftçi; amaç, hedef, hedeflerin gerçekleşme oranı, performans göstergeleri gibi birçok parametrenin birbirini desteklediğini ifade etti. Eğitim öğretim ve araştırma geliştirme alanlarında attıkları adımların da meyvelerini almaya başladıklarını belirten Rektör Çiftçi, ÇAKÜ’nün önemli sıralamalarda yer almasının bu durumun en somut göstergesi olduğunu söyledi. Rektör Çiftçi, devamında “Daha iyiyi yakalamak adına bu süreçler devam edecektir. Nasıl ki yaşam boyu öğrenmenin süreçleri varsa kurum var olduğu müddetçe kalite süreçleri de var olacaktır. Kurum çalışanları da her geçen gün daha iyiyi daha kaliteliyi yakalamak adına kendini kararlı şekilde yenilemek, yeni stratejiler belirlemek ve yeni hedefler ortaya koymak durumundadır. Diğer paydaşlarla birlikte nitelikli işler üretmek temel gayemiz olmalıdır.” diyerek KAP sürecinin hayırlara vesile olması temennisinde bulundu ve toplantıya katılım sağlayanlara teşekkür etti.

Açılış konuşmasının ardından üniversitemiz kalite süreçlerinden sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yavuz Demirel ise üniversitemizin kurumsal akreditasyon programı ve Bölüm akreditasyon programları hakkında üniversitemizin mevcut durumu, değerlendirme süreci ve kriterleri, KAP sürecinde akademik birimlerden beklentiler hakkında detaylı sunumunun ardından toplantı, birim yöneticilerinin sorularının cevaplandırılmasıyla sona erdi.

Yayınlanma Tarihi: 20 Ağustos 2024 Salı
Güncelleme Tarihi: 20 Ağustos 2024 Salı